Asperger-szindrómával a nagyvilágban

Világszerte élnek/éltek Asperger- szindrómával diagnosztizált emberek. Egyre többen vállalják fel, köztük hírességek is, sőt mi több létrehoztak saját maguk számára egy internetes közösséget, a Wrong Planetet.  Nagyon sokan hátrányként élik meg ezt a fajta másságot, de mi történik azokkal akiknek sikerül előnyt kovácsolnia belőle? 

Nézzünk néhány példát a művészet világából: tudósok úgy gondolják, hogy Leonardo Da Vinci, Andy Warhol, Beethowen és Goethe is diagnosztizálható lett volna Asperger- szindrómával. De nem áll távol olyan nagyszerű emberektől sem mint például Einstein, Newton, Darwin, George Washington vagy éppen Napóleon.

A filmek világából ismert Daryl Hannah színésznőnél, aki olyan filmekben játszott mint a Szárnyas fejvadász vagy a Kill Bill is, Asperger-szindrómát állapítottak meg évekkel ezelőtt. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy majdnem ez vetett véget karrierjének, mivel soha nem jelent meg sehol, de nem azért mert ne akart volna, hanem mert rettegett.  Sokan úgy vélik a nagy filmrendező Alfred Hitchock is színesíti ezt a tábort és ezért keletkeztek ennyire határokat feszegető filmek a kezei alatt. 

Tempel Grandin, aspergeres tudós életéről filmet is készítettek, sőt véleménye szerint, Steve Jobs, az Apple megalapítójánál is fellelhetőek az Asperger-szindróma tünetei. Tehát az emberek fejében megjelenő negatív sztereotípiákkal ellentétben inkább beszélhetünk egyfajta különleges állapotról, mintsem egy súlyos betegségről.

 

Asperger-szindrómával a nagyvilágban

Segíts hogy megvalósíthassuk küldetésünket! 

Tudtad, hogy Magyarországon jelenleg az össznépesség 1 százalékát diagnosztizált Asperger-szindrómás, vagyis több százezer ember már maga is tud róla, hogy együtt él, tanul és/vagy dolgozik aspergeressel?


Számla

11600006-00000000-79670281
Erste Bank Hungary Zrt.
1128 Budapest, Népfürdő utca 24-26.

Adószám: 18911699-1-12
Statisztikai számjel:18911699-9499-562-12


MagánszemélyGazdasági társaság